ZA SVE ZALJUBLJENIKE U DVOTOCKASE

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

rad 4-taktnog motora

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 rad 4-taktnog motora taj Čet Jul 15, 2010 7:41 am

4-taktni motor

Princip rada 4T ili četvorotaktnog motora zasniva se kako i sama reč kaže u operacijama koje se izvode u četiri takta. Pre svega usvojićemo nekoliko pojmova GMT ili gornja mrtva tačka kada se klip nalazi u krajnjem gornjem položaju, DMT donja mrtva tačka, kada se klip nalazi u krajnjem donjem položaju.

1. Takt je usis smeše goriva i vazduha iz karburatora, kretanjem klipa iz GMT prema DMT otvara se usisni ventil i smeša ulazi u prostor cilindra. kod 4T motora nema kanala u zidovima cilindra pa smeša nema gde da izađe. Ventil se zatvara nekoliko stepeni pre DMT. Radilica se okrenula za pola kruga odnosno 180 stepeni.

2. Takt je kada klip kreće od DMT prema GMT i počinje da sabija smešu koja je maločas usisana. Svi ventili su zatvoreni, svećica baca varnicu nekoliko stepeni pre GMT. Kod dizel motora nema svećice već se obrizgava gorivo pod pritiskom i u ovom taktu dolazi do samozapaljenja. Radilica se okrenula za novih pola kruga.

3. Takt zapaljena smeša svojom eksplozijom gura čelo klipa prema dole DMT, koji preko klipnjače prenosi ovu silu na radilicu i stvara se obrtni moment. Radilica se okrenula za novih pola kruga.

4. Takt klip ponovo kreće iz DMT prema gore i sada je otvoren izduvni ventil tako da izduvni gasovi uz pomoć klipa koji ih sabija, napuštaju cilindar kroz otvore na glavi preko ventila dalje u izduvne grane auspuha. Radilica se okrenula za novih pola kruga, i nastavlja se ceo proces iz početka.

Ovde možemo da zaključimo da se eksplozija dešava na svaka dva puna kruga radilice, pa je snaga motora znatno manja nego kod dvotaktnog motora iste radne zapremine.
Evo i slike rada:

http://www.postimage.org/image.php?v=PqvcKR0

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu