ZA SVE ZALJUBLJENIKE U DVOTOCKASE

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

rad 2-taktnog motora

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 rad 2-taktnog motora taj Čet Jul 15, 2010 7:45 am

2-taktni motor

Princip rada 2T ili dvotaktnog motora zasniva se kako i sama reč kaže u operacijama koje se izvode u dva takta. Pre svega usvojićemo nekoliko pojmova GMT ili gornja mrtva tačka kada se klip nalazi u krajnjem gornjem položaju, DMT donja mrtva tačka, kada se klip nalazi u krajnjem donjem položaju.

1. Takt klip se kreće prema GMT i u prostoru oko radilice pravi vakum, otvara se usisni ventil, lamelice i smeša iz karburatora ulazi u primarni kompresioni prostor odnosno prostor oko radilice. Sa gornje strane klipa dolazi do zatvaranja svih kanala koji se nalaze u zidovima cilindra i kako se klip više kreće prema GMT komprimiranje smeše spremne za eksploziju je sve jače. Svećica baca varnicu na rastojanju 1mm pre GMT i smeša goriva i vazduha koju je pripremio karburator snažno eksplodira i svojom energijom počinje da gura klip prema dole, koji je preko klipnjače povezan na radilicu i ovu energiju pretvara u obrtni moment. Radilica se okrenula za pola kruga odnosno 180 stepeni.

2. Takt započinje tako što klip kreće prema dole i izduvni gasovi napuštaju cilindar kada je klip otvorio izduvni kanal u zidu cilindra. U isto vreme smeša koje je bila usisana u primarni kompresioni prostor oko radilice počinje da se sabija i ona kreće kroz prelivne kanale prema gore, a lamelice odnosno usisni ventil ne dozvoljava da smeša izleti kroz karburator natrag u filter. Kada se klip našao u DMT sva smeša goriva i vazduha treba da je protekla kroz prelivne kanale i da je spremna za sledeću eksploziju kanale, a izduvni gasovi da su već napustili cilindar. Klip kreće prema gore i ponovo započinje prvi takt, radilica se ponovo okrenula za pola kruga.
Evo i slike:

http://www.postimage.org/image.php?v=TsRchw0

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu